Episod V: Hebron-polisen strikes back

En liten israelisk bosättarflicka tittar på när ett sjuttiotal poliser skyddar den israeliska organisationen Breaking the Silences tur i Hebron. Strax därpå kastas ett tiotal ägg mot gruppen. Ett par av de drygt hundra bosättarna som störde turen greps av polisen.

I fredags strax efter tio rullade en buss in i centrala Hebron. På den fanns Yehuda Shaul, grundare av den israeliska organisationen Breaking the Silence som samlar vittnesmål från soldater som tjänstgjort på ockuperat palestinskt område. Breaking the Silence vill tala om det moraliska priset för ockupationen och menar att det israeliska samhället vänder bort blicken och förnekar vad som sker i dess namn. Tio personer följde med Yehuda Shaul denna morgon för att lyssna på hans berättelser från Hebron där hans tjänstgjorde i 14 månader som soldat och befäl 2002-2004.

Som jag berättat tidigare, har Breaking the Silence inte kunnat genomföra sina guidade turer sedan slutet av april i år, anklagade för att ”störa den allmänna ordningen”. Bosättarna i Hebron kallar Breaking the Silence ”terrorister” och har på olika sätt – med och utan våld – hindrat turerna från att kunna genomföras. Domstolsbeslut som understryker organisationens rätt att komma till Hebron har hittills inte hjälpt eftersom polisen valt att inte ingripa mot bosättarna. Denna morgon väntade ett 70-tal poliser på Breaking the Silence. Det visade sig snart att polisen denna gång bestämt sig för att skydda organisationens rätt att genomföra en tur igenom staden.

Bosättarna, ledda av den ökände Baruch Marzel, försökte blockera vägen för Yehuda och hans grupp men polisen knuffade iväg dem. Marzel och andra försökte flera gånger bryta sig igenom den 50 man starka mur av poliser som omringade Breaking the Silence men utan att lyckas. Stämningen var väldigt upprörd när polisen långsamt, långsamt röjde vägen och tillät Yehuda att gå uppför Shuhada Street i centrala Hebron. Drygt ett hundra bosättare i alla åldrar var på plats. Någon hade sin bebis i famnen, andra höll sina treåringar i handen. Bosättarna spelade musik på högsta volym från sina fönster och skrek förolämpningar till Yehuda i megafon (terrorist, psykopat, förrädare, och så vidare). Tre containrar släpades fram för att blockera gatan på olika ställen. Det buades, skreks och knuffades. Barn som ställde sig i vägen, föstes undan av polisen.

Baruch Marzel knuffas bort av polis och faller till marken när han försöker angripa Yehuda Shaul i gul skjorta och hatt, grundare av Breaking the Silence.

Jag gick bakom Yehuda och utanför poliskedjan som skyddade honom och hans grupp. För första gången utan västen som talar om att jag är ekumenisk följeslagare eftersom stämningen var för upprörd – vår närvaro uppskattas inte av bosättarna i Hebron (anarkist, antisemit och nazist är vanliga glåpord vi får höra). Plötsligt kom tre poliser springande med en bosättare, slängde in honom i en bil och stängde dörren. Efter sprang ett femtontal andra bosättare, däribland flera barn, som försökte slita den gripne ur polisens händer. När det inte lyckades slog de på bilen och försökte hindra den från att åka. Fler poliser anslöt och bilen lyckades komma iväg. Många var väldigt upprörda, men jag såg också en hel del bosättare med leenden på läpparna – kul med lite fredagsaction.

Under de två timmar som det tog Breaking the Silence att vandra cirka 800 meter uppför Shuhada Street greps flera bosättare. Ett tiotal ägg kastades mot Yehudas grupp och stundtals var kaoset totalt. Det är första gången under mina 12 veckor i Hebron som jag ser polisen ingripa mot bosättarnas våld i staden – trots många attacker mot palestinier, oss följeslagare, Breaking the Silence och internationella politiker. Det är för tidigt att säga om polisens agerande var en engångsföreteelse eller om någon på högre ort beslutat att ta itu med bosättarnas beteende i staden. Breaking the Silence kunde inte genomföra hela sin tur som bland annat består av ett besök hos en palestinier med många års fredsengagemang och som bor granne Baruch Marzel och bosättningen Tel Rumeida. Fredagens händelser var, trots detta faktum och bosättarnas våld, ett litet steg framåt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vet inte om du har sett de senaste veckornas Israeliska tidningar. Dagens Ma'ariv har ett stort reportage om 'shooting back' med anledning av videofilmen fran Naalin. Om jag hittar den pa engelska ska jag lagga in en link.

Anonym sa...

PS. Det ar en liten pojke.