Yehuda försöker bryta tystnaden

Yehuda Shaul, 25, i hatt och vinröd skjorta omringad av bosättare och polis när han försöker genomföra en guidad tur till Hebron med den israeliska organisationen Breaking the Silence den 13:e juni. Alla filmar och fotograferar för att kunna använda materialet mot varandra.

- Vi vill prata om det moraliska priset och ansvaret för ockupationen. Folk måste få veta vad som pågår. Orden kommer från israelen Yehuda Shaul som tjänstgjort 14 månader som soldat och befäl i Hebron.
Yehuda var en av dem som grundade den israeliska organisationen Breaking the Silence, bestående av veteraner från de ockuperade territorierna. Organisationen samlar och sprider information om vad de sett och upplevt under sin militärtjänstgöring - hittills har hundratals intervjuer med veteraner genomförts. Många vittnesmål finns tillgängliga på organisationens hemsida, liksom filmade intervjuer. Breaking the Silence, som är politiskt oberoende, skriver bland annat följande:

Our testimonies portray a different and grim picture of questionable orders in many areas regarding Palestinian civilians. These demonstrate the depth of corruption which is spreading in the Israeli military. While this reality which is known to Israeli soldiers and commanders exists in Israel's back yard, Israeli society continues to turn a blind eye, and to deny that which happens in its name.

Berättelserna från hemkommande soldater är många gånger chockerande och Breaking the Silence är kända långt utanför Israels gränser. Informationsarbetet sker bland annat genom guidade turer till Hebron, under 2007 genomfördes över 140 sådana med cirka 3000 deltagare. Främst deltog israeler och bland dessa runt 300 unga rekryter.(1)

Breaking the Silence är inte populär bland Hebrons bosättare. Sedan starten 2006 har Yehuda Shaul och Breaking the Silence turer kontinuerligt störts av bosättare. Taktiken har varierat. Bosättarna har kastat ägg, stenar och tomater, delat ut flygblad, ropat förolämpningar och slagits. Den senaste tiden har bosättarna i Hebron blivit allt mer beslutsamma om att stoppa turerna och våldet har eskalerat trots att såväl israelisk polis som militär varit närvarande.

Sedan slutet av april har Breaking the Silence hindrats från att genomföra sina turer i Hebron. Efter ett beslut från brigadgeneralen Udi Ben Muha har Breaking the Silence stoppats av polis och militär på väg in i staden anklagade för att vara ett hot mot ”public order and safety”.(2) Detta eftersom deras närvaro retar bosättarna och leder till konfrontation med dessa.(3) Militären utfärdar en ”closed military zone” när Breaking the Silence besöker Hebron vilket tvingar dem att lämna staden. Den 21:a maj vände sig Breaking the Silence till Israels Högsta domstol för att pröva om brigadgeneralens beslut var förenligt med israelisk lag.
- The Hebron Police have become the executive wing of the Hebron Settlers, and we cannot accept this kind of politicization of the law, skrev Michael Sfard, Breaking the Silence advokat i ett pressmeddelande.

Breaking the Silence har trots brigadgeneralens beslut försökt genomföra sina turer till Hebron. Jag deltog i en av dessa den 30 maj. Yehuda lyckades lura sig förbi den första militärposteringen men när vi kom till centrala Hebron var bosättarnas säkerhetspersonal redan på plats liksom Anet Cohen, en av de mest ökända bosättarna i Hebron som kröp in under Breaking the Silence buss tidigare i år vilket hindrade dem från att besöka Hebron.
- Låt er inte provoceras av bosättarna, det är precis de är ute efter. De kommer förolämpa er, försöka överrösta mig och kanske kasta ägg eller knuffas, sa Yehuda när det var dags att stiga ur bussen. Vad ni än gör så rör dom inte! Inte ens om de blir våldsamma, då kommer de polisanmäla er och de vinner. Välkomna till Hebron! avslutade Yehuda innan han lämnade bussen med sin videokamera i högsta hugg.

Därefter utspelade sig ett riktigt spektakel. Yehuda omringades genast av upprörda bosättare. Tre polisjeepar, en arméjeep och flera soldater anlände till platsen innan jag hann ut ur bussen. Bosättarnas informationscenter intill höjde musiken i högtalarna vilket gjorde det svårt att höra vad som sades. Att en bosättare skrek saker på hebreiska i en megafon gjorde inte saken lättare. Det var komiskt att se hur alla filmade varandra, såväl Yehuda som bosättarna och polisen hade varsin videokamera i högsta hugg – alla med syfte att använda materialet mot varandra. Polisen hindrade Yehuda från att passera med gruppen och hotade att utlysa en ”closed military zone”. Yehuda hade konstant kontakt med organisationens advokat som talade om för honom hur han skulle agera. Anet Cohen försökte övertyga polisen om att arrestera Yehuda men fick inget gehör.

De ökända Hebron-bosättarna Anet Cohen och Baruch Marzel i samtal med polisen den 13:e juni i samband med att bosättare blockerar Breaking the Silence buss vid infarten till Hebron.

Efter en knapp halvtimmes cirkus visade polisen ett papper på att militären utlyst en ”closed militray zone” och vi tvingades lämna Hebron efter att Yehuda först fotat dokumentet i syfte att använda det i Högsta Domstolen.
- Yehuda, berätta vad du gjorde mot de palestinska barnen! ropade en bosättare i megafonen medan vi klev på bussen igen.
Bosättaren syftade på Yehudas militärtjänstgöring i Hebron och det var uppenbart att han ville diskreditera Yehuda.
- Han förstår inte att det är precis det som Breaking the Silence går ut på, log Yehuda medan vi körde ut ur Hebron.

Istället för Hebron fick vi en tur till Susiya, dit vi följeslagare åker varje vecka. En polisbil följde efter bussen hela dagen och ytterligare en ”closed military zone” utlystes innan vi återvände med gruppen till Jerusalem.

50-60 bosättare blockerar Breaking the Silence vid infarten till Hebron den 13:e juni.

Den 5:e juni träffade Breaking the Silence en överenskommelse med staten om att de inte skulle hindras från att besöka Hebron. Fredagen den 13:e juni kom Yehuda tillbaka med en ny busslast deltagare. Vid infarten till Hebron blockerades dock bussen av 50-60 bosättare. De ställde kvinnor med barnvagnar framför bussen och samlades runt omkring dem. En kvinna satte sig på gatan och läste Toran. Vi följeslagare var på plats för att observera vad som skedde. Ett tiotal poliser var på plats liksom flera militärer. Scenariot upprepade sig: Yehuda gav sig ut med videokameran bland bosättarna, det ropades i megafon och var allmänt rörigt. Alla fotade alla. Aktionen pågick i över två timmar. Polisen ville inte släppa in bussen mer än en liten bit in i staden. Vi förstod alla att bosättarna skulle sätta upp en ny blockad längre ned på gatan om polisen röjde vägen vid den första. I samråd med advokaten beslöt Yehuda att inte anta polisens bud eftersom de då kunde hävda att turen kunnat genomföras.

Jag blev också fotat av bosättare. En bild publicerades senare på deras hemsida. I bakgrunden tillrättavisar en 15-årig judisk pojke två internationella observatörer från TIPH.

Ännu en gång fick Breaking the Silence åka till Susiya med poliseskort. En buss med tyska parlamentsledamöter som skulle följt med Yehuda in i Hebron fick återvända till Jerusalem.

Källa:
1, 2, 3: Yehuda Shaul, Breaking the Silence tour i Hebron, 30/5 2008

4 kommentarer:

S sa...

Jag har varit med på en tur år 2007där Breaking the Silents-gruppen även besökte Beit Hadassah på inbjudan av bosättarna. Detta för att även ge bosättarna en chans att förklara hur de lever och upplever situationen och även visa sitt museum som finns i bosättningen Beit Hadassah.

Michael, som ledde turen då stannade utanför för att ge gruppen en chans att prata i enrum med bosättarna. Till en början var jag helt faschinerad över vilken bild han målade upp om viljan att leva i samexistens och började nästan tro på fred...

Men när gruppen började ställa frågor om varför ingen vuxen stoppade barnen från bosättningen när de attakerade palestinska barn med sten och ägg blev mannen från bosättningen som förde samtal med oss mycket upprörd och kallade palestinierna nazister, vilket inte gjorde stämningen bättre. I gruppen fanns bla en äldre svensk judisk man som reste sig och gick ut protest...

Elsa Smeds sa...

Jag tror att bosättarna i Hebron omvärderat situationen, just nu verkar de totalt ointresserade av dialog. De senaste två månaderna har de som sagt hindrat Breaking the Silence från att komma in i Hebron. Sedan i slutet av maj har såväl tyska som franska och israeliska parlamentsledamöter på olika sett angripits/trakasserats när de besökt Hebron. Det säger en hel del om situationen i Hebron för tillfället. Hittills har jag inte träffat en enda israel som inte talat illa om bosättarna i Hebron. Frågan är hur de kan tillåtas hålla på som de gör?

S sa...

Ja, det är ju det som är den stora frågan. I Hebron och även Har Homa och Maale Adummim där man bokstavligen bygger bort freden...

Svts sommarkorre (?)gjorde följande reportage den 10 juli: http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1193239

S sa...

Anna har bloggat om detta med amssa länkar:
http://boo-anna.blogspot.com/