I slutet av november beslutade israels Högsta domstol att en av Hebrons bosättningar skall utrymmas. Beslutet har lett till en upptrappning av bosättarvåldet och kravaller i Hebron. President Shimon Peres menar att attackerna är ett hot mot demokratin. Israels säkerhetspolis har nyligen varnat för att utrymningar av bosättningar kan leda till inbördeskrig.
Bakgrunden till oroligheterna i Hebron är ett beslut från israels högsta domstol om evakuering av en bosättning i staden. Bosättningen, som ironiskt nog kallas House of Peace av bosättarna, etablerades i början av 2007. Bosättarna hävdar att de köpt huset av en palestinier vilken i sin tur menar att han ändrade sig innan köpet gick igenom. Oavsett vilket bör bosättningen klassas som illegal enligt israelisk lag eftersom den saknar sanktionering från regeringen. I väntan på avgörandet vem som äger huset har Högsta domstolen alltså beslutat om evakuering. Efter domstolens beslut varnade bosättare för att de skulle motsätta sig en evakuering av huset med större kraft än någonsin tidigare.
Stämningen i Hebron har varit orolig hela hösten. I slutet av oktober utfördes en tvångsevakuering av en illegal bosättning i utkanten av Hebron vilket ledde till våldsamma sammanstötningar mellan bosättare och israelisk militär. Bosättarna uppmanade till våld mot militären och sabotage av såväl palestinsk som ordningsmaktens egendom. En bosättare lär ha ropat att soldaterna förtjänade att slaktas och dödas vilket, tillsammans med upploppen, fick bland annat premiärminister Ehud Olmert att reagera starkt.
Hebron-bosättarna tycks vara välorganiserade och får en hel del stöd från supportrar runt om i Israel och bland andra bosättare på Västbanken. Flera religiösa och högerextrema politiker har gett bosättarna sitt stöd och Nissim Zeev, Knesset-ledamot tillhörande det ultra-ortodoxa partiet Shas som nyligen deltog i regeringskoalitionen har till och med flyttat in i huset. Bosättarna har officiellt uppmanat allmänheten att rapportera om de har någon information om en kommande evakuering: ”var uppmärksam på misstänkt rörelse på vägarna. Be dina söner och grannar i armén att vara alerta” skriver man bland annat. Religiösa skolor har uppmanat sina elever att åka till Hebron istället för att gå i skolan.
I måndags kväll spreds ett rykte om att evakueringen skulle genomföras, vilket fick upp emot tusen anhängare till Hebron-bosättarna att strömma till staden. På flera ställen upprättades vägspärrar i syfte att försvåra arméns framkomst. Någon evakuering genomfördes aldrig men våldsamma sammanstötningar uppstod mellan bosättare och palestinier under tisdagen. Enligt den israeliska armén deltog hundratals bosättare i våldsamheterna vilka även sades vara de som startat oroligheterna. Militären satte in tårgas och ljudgranater i sitt försök att dämpa våldsamheterna.
Våldsattacker utförda av israeliska bosättare har ökat dramatiskt under 2008. Vanligtvis är det palestinier som faller offer för våldet men allt fler attacker utförs mot israelisk polis och militär liksom israeliska fredsaktivister. I slutet av sommaren anklagade den israeliska polisen och militären varandra för att stillasittande titta på när våldshandlingar begås. EU fördömde i oktober de israeliska bosättarnas brutala våldshandlingar och manade den israeliska regeringen att, i enlighet med internationell rätt, ta till alla nödvändiga metoder för att få stopp på det. Såväl den israeliska ordningsmakten som landets folkvalda har länge förhållit sig passiva till bosättarnas våld.
Men efter bombattentatet mot den israeliska professorn Ze’ev Sternhell, engagerad i den israeliska fredsrörelsen Peace Now, i slutet av september tycks attityden till bosättarnas våld förändrats. Vikten av att upprätthålla lag och ordning för att garantera Israel som rättsstat och demokrati hörs allt oftare från det israeliska ledarskiktet i fråga om problemet med bosättarnas våld.
- Vi kan inte acceptera försök av små radikala grupper att underminera statens auktoritet över dess medborgare, sa försvarsminister Ehud Barak idag rapporterar Haaretz.
President Ehud Olmert sade i ett uttalande att bosättarnas attacker mot palestinier och ordningsmakt i Hebron är ett hot mot demokratin.
I början av november varnade den israeliska säkerhetspolisen Shin Bet för att regeringsbeslut om utrymning av fler bosättningar kan leda till en storskalig och våldsam konflikt med bosättare. Shin Bet tror att extrema grupper är beredda att ta till vapen och varnar för fler politiska mord. President Shimon Peres lär nyligen ha sagt att utrymningar av bosättningar kan leda till inbördeskrig.
Om en utrymning trots allt genomförs kommer stormningen av huset leda till svåra sammanstötningar mellan säkerhetsstyrkor och bosättarna. Många lär skadas, bland dem sannolikt kvinnor och barn. Hämndaktioner kommer garanterat att utföras av högerextremister mot såväl den israeliska ordningsmakten som palestinier. Av egen erfarenhet vet jag att bosättarvåldet dagligen drabbar palestinier i Hebron. Risken för palestinska hämndaktioner ökar naturligtvis på grund av oroligheterna kring den omdiskuterade bosättningen, vilket är ytterligare en komplikation.
Israeliska freds- och människorättsorganisationer har under många år uppmanat den israeliska regeringen att ta itu med illegala bosättningar och bosättarnas våld. Det står nu klart att denna ovilja och handfallenhet har utmynnat i en relativt stor grupp israeler som inte drar sig för att ta lagen i egna händer i syfte att uppnå sina politiska mål. Kampen mot dessa krafter har knappt inletts men skakar redan Israel i grunden. I detta skede bör omvärlden visa sitt stöd för israels regering genom att understryka vikten av att landet tar itu med bosättarnas våld och börjar leva upp till de avtal om utrymningar och frysningar av bosättningar som ingåtts. Ytterligare kompromisser med internationell rätt och folkrätt kan inte tolereras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar