Välbesökt föredrag på ABF

Detta diagram väckte mycket förvåning och upprördhet. Hur kan omvärlden ha tillåtit Israel att mer än fördubbla antalet bosättare de senaste 15 åren? undrade många. Lägg märke till att diagramet inte räknar in de israeler som lever på ockuperat område i Östra Jerusalem. Totalt lever idag ca 470.000 israeliska bosättare på ockuperat territorium. Siffrorna är hämtade från, UNOCHA, Peace Now samt Haaretz och bygger på den israeliska statistiska centralbyråns data.

Omkring 75 personer kom till ABF på Sveavägen för att lyssna till mina erfarenheter och berättelser från Hebron, Västbanken och Israel/Palestina. Jag lade mycket fokus på att redogöra för israels bosättningspolitik och många uttryckte efteråt stor förvåning och avsky inför det faktum att nästan en halv miljon israeler nu lever på ockuperat område. Det internationella samfundet fick mycket kritik från mig och flera åhörare för den passivitet som visats gentemot israel i denna fråga. Många var övrens om att Sverige, EU, FN och inte minst USA har ett stort ansvar i att Israel under de senaste 15 åren mer än fördubblat antalet bosättare. Att detta tillåtits ske under den tid som fredförhandlingarna varit som mest intensiva är inget annat än en stor skam. Det palestinska styret fick sig också en ordentlig känga under diskussionen.

Med tanke på att Israel-Palestina konflikten är en av de mest välbevakade i världen är det minst sagt märkligt att så få känner till hur omfattande den israeliska bosättarrörelsen är.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra initiativ, kom det någon journalist på föreläsningen? från tidningen Dagen ?

Anonym sa...

Hur många svenska bosättare finns på de ockuperade samiska områderna???