Artikeln i Sydsvenskan

Tisdagen den 17 juni publicerade Sydvenskan följande artikel jag skrivit om bosättarattacken i Susiya som jag berättat om tidigare på najahund. För den som läst mina tidigare inlägg om händelsen tillför inte denna artikel något nytt.

Israeliska bosättare filmade under överfall

Foto: B'Tselem

SUSIYA. En film där maskerade israeliska bosättare med påkar misshandlar palestinier som vallar sina får, sprids nu över världen. Tack vare den israeliska människorättsorganisationen B'tselem filmades delar av attacken.

Fyra unga, maskerade killar med träklubbor i händerna närmar sig. I bakgrunden skymtar den israeliska bosättningen Susya. Så klipper en av dem till mot Imran Al Nawajah. Kameran skakar till precis innan det andra slaget träffar honom. Det blir svart när kvinnan som filmar vänder om och springer efter hjälp.

Foto: B'Tselem

Vill visa brotten

Attacken ägde rum på eftermiddagen förra söndagen i Susiya, några mil söder om Hebron på Västbanken. Tamam Al-Nawajah, 58, fördes medvetslös till israeliskt sjukhus med bruten arm och käkbenet knäckt. Hennes man Khalil, 60, och hans brorson Imran klarade sig bättre och fick vård på ett palestinskt sjukhus i Hebron.
- Det råder ingen tvekan om att det var israeliska bosättare som utförde attacken, säger den israeliska människorättsorganisationens B'tselems taleskvinna Sarit Michaeli.
B'tselem lanserade projektet Shooting Back i januari 2007. Målet är att visa brott mot mänskliga rättigheter och söka upprättelse för dem som drabbas. Genom att ge videokameror till palestinier som lever i konfliktutsatta områden intill bosättningar och militärbaser, kan övergrepp dokumenteras.

100 kameror utdelade

Hittills har organisationen delat ut 100 kameror på ockuperat palestinskt territorium. Filmbilder har visats i medier världen över och väckt upprörda känslor, inte minst i Israel. BBC och Reuters har rapporterat om attacken på familjen Al-Nawajeh och knappt 10,000 människor har sett klippet på Youtube.
- Våra kameror har inte fått slut på bosättarvåldet, men många har blivit försiktigare, säger Diala Shamas, projektansvarig för Shooting Back på B'tselem.

Johannes Mosskin

Inga kommentarer: