Låt ord bli till handling

Israeliska bosättares våld är ett dagligt problem på Västbanken. Här en "palestinsk" åsna som stacks
ihjäl av bosättare utanför byn Burim på norra Västbanken i tisdags. Foto: Jean-Marie Pellaux

I tisdagens pappersupplaga publicerade Sydsvenskan en artikel om bosättarattacken i Susiya som jag skrivit. Min kollega Jean-Maries artikel om samma händelse var förstasidesnyhet i en schweizisk tidning. Tack vare B'Tselems projekt "Shooting Back" har misshandeln med påkar i Susiya blivit känd långt utanför Israel. Det är viktigt.

Vad som inte riktigt kommit fram i rapporteringen är hur vanligt israeliska bosöttares våld mot palestinier är. De israeliska människorättsorganisationerna Yesh Din och B'Tselem, bland andra, gör vad de kan för att ämnet ska uppmärksammas. Hittills har inte tillräckligt många lyssnat. I alla fall inte reagerat. Tidningen Haaretz rapporterade i tisdags att israeliska polisen förhört två israeler från bosättningen Susya misstänkta för inblanding i attacken. Knesset, det israeliska parlamentet, har diskuterat misshandeln i veckan. Det är positivt.

Nu är det viktigt att ord blir till handling. B'Tselem konstaterar att det är varje regerings uppgift att upprätthålla lag och ordning och skydda liv, egendom och rättigheter där den styr. Denna skyldighet gäller i Israels fall även de palestinier som lever på av Israel ockuperat område. Organisationen skriver vidare att när palestinier attackerar israeler så tvekar inte staten att använda alla till buds stående medel för att stävja det, inklusive metoder som strider mot internationell- och humanitär rätt. När civila israeler attackerar palestinier så är svaret från den israeliska myndigheten dock milt. B'Tselem menar att varken armén, polisen eller domstolsväsendet fullgör sina plikter när det gäller att skydda palestinier, deras rättigheter och egendom mot angrepp av civila israeler. Yesh Din är av samma åsikt.

Nedan följer några exempel på hur vanligt förekommande bosättares våld mot palestinier (och oliktänkande israeler) är. Flera av händelserna har delvis bevittnats av ekumeniska följeslagare, i övrigt bygger uppgifterna på vittnesmål från palestinier och israeler.

Torsdag 19/6, Hebron: Mohammed Abu Snanah, sex år, attackeras av två bosättarpojkar just intill en checkpoint i centrala Hebron. Mohammed får en sten i huvudet som slår upp ett jack i huvudet och måste sys med tre stygn. Soldaterna, som befann i checkpointen 5-10 meter bort, berättar för ekumeniska följeslagare att de inte såg någonting.

Mohammed Abu Snanah, 6, efter att ha fått en sten i huvudet. Foto Linda Nordby.

Torsdag 19/6, Burin: 100-150 bosättare, enligt vittnen, attackerar ett hus i utkanten av byn Burin på norra Västbanken. Soldater på plats ingriper med bland annat tårgas för att skingra folkmassan. När ekumeniska följeslagare kommer till platsen har bosättare satt eld på en kulle. Palestinier hindras till en början av soldater från att släcka elden trots att bosättarna gett sig av.

Onsdag 18/6, Burin: 20-25 bosättare kastar enligt vittnen sten på ett hus i utkanten av byn Burin. Ingen kommer till skada men en vattenreservoir på taket till huset förstörs.

Tisdag 17/6, Hebron: En guidad tur av den israeliska organisationen Breaking the Silence, veteraner som berättar om vad de varit med om under sin militärtjänstgöring, och några israeliska vänsterpolitiker blir attackerade med kokhett vatten av bosättare, rapporterar Haaretz.

Tisdag 17/6, Burin. Ca tio bosättare närmar sig en ensam fåraherde utanför byn Burin. Haerden samlar ihop fåren och beger sig nedför sluttningen. Herden hinner aldrig få tag i sin åsna som befinner sig högre upp på sluttningen. Bosättarna skär halsen av åsnan och lämnar platsen.

Du vet redan tillräckligt. Det gör jag också. Det är inte kunskap vi saknar.
Vad som fattas oss är modet att inse vad vi vet och dra slutsatserna.


/Ur "Utrota varenda jävel" av Sven Lindqvist

3 kommentarer:

S sa...

Hej Johannes,

Spännande att hitta din blogg!

Lotta, fd följeslagare i Hebron 2006-2007

S sa...

Spännande kanske är fel ord... Det är svårt att beskriva sitautionen i Hebron! Det är så galet att det är svårt att förstå. Din blogg visar konkreta fall av övergrepp av mänskliga rättigheter, som borde få världen och världens ledare att agera!

Hälsa Hasham!

L8

Johannes Mosskin sa...

Lotta,

Hebron måste upplevas, det är svårt att förmedla med ord. Men försöka går ju.

Jag ska absolut hälsa från dig. Allt gott!