Bosättarattacken filmades tack vare israelisk människorättsorganisation

Man ser dom komma på håll. Unga, maskerade killar med träklubbor i händerna. En i bar överkropp. De kommer närmare lxoch närmare, i bakgrunden skymtar den israeliska bosättningen Susya. Så klipper han till, killen i blått. Ett fruktansvärt slag över ryggen på Imran. Kameran skakar till precis innan det andra slaget träffar.


Kvinnan som filmade vände om och sprang efter hjälp. Du kan se filmklippet här. Hur det gick för Tamam, Khalil och Rabiha kan du läsa om nedan. Även BBC har skrivit en längre artikel om händelsen.

Jag har tidigare skrivit om den israeliska människorättsorganisationen B'Tselem och deras projekt Shooting Back som lanserades i januari 2007. Genom att distribuera videokameror till palestinier som lever i särskilda konfliktområden intill bosättningar, militärbaser, etc, kan deras levnadsförhållanden under ockupationen dokumenteras och uppmärksammas inför den israeliska och internationella allmänheten. Målet är att exponera brott mot mänskliga rättigheter och söka upprättelse för de som drabbas. Över 100 kameror har delats ut runt om på ockuperat område, varav ca 30 i Hebron. Materialet som filmats har visats i medier världen över och väckt upprörda känslor, inte minst i Israel.

Filmen från i söndags är fotograferad med en av B'Tselems kameror och är ytterligare ett exempel på att Shooting Back fungerar. Det är ännu oklart huruvida materialet kommer leda till några gripanden, vad som dock står klart är att attacken tack vare B'Tselems projekt har blivit känd långt utanför Isaels gränser och till exempel hamnat på BBC:s hemsida. Tusentals människor har redan sett klippet på youtube.

Shooting Back påminner också om att konflikten inte är svartvit. Efter samtal med invånarna i och kring Susiya har jag förstått att den palestinska myndigheten inte gör mycket för att hjälpa befolkningen i området. Där, liksom på många andra ställen på Västbanken, arbetar däremot flera israeliska organisationer engagerat för att stödja den palestinska civilbefolkingen. I Susiya har man kontakt med följande organisationer:

Från Israel:
B'Tselem
Yesh Din
Ta'ayush

Breaking the Silence
Machsom Watch
Peace Now
Village Group

Internationellt:
EAPPI
Christian Peacemaker Team
Operation Dove
International Solidarity Movement

Inga kommentarer: