När du får oväntat besök

Tamaam, 57 år, fördes medvetslös till sjukhus efter att ha blivit attackerad av maskerade bosättare beväpnade med klubbor. Hon bröt höger arm och käkbenet i attacken.

Klockan var strax efter fyra i söndags. Imran och hans fru Rabiha vallade fåren tillsammans med moster Tamaam och hennes man Khalil ett par hundra meter från tälten som utgör deras lilla by, intill Susiya. Fåren betade bakom ett litet krön, utom synhåll från tälten. Det blåste en stilla bris när plötsligt två unga israeliska bosättare kom farande på en traktor, fyra andra följde tätt bakom på cyklar. De var alla maskerade och beväpnade med träklubbor. Allt gick väldigt fort.

När bosättarna lämnar platsen ligger 57-åriga Tamaam medvetslös på marken efter att ha fått ta emot flera sparkar och slag mot huvud, ansikte och överkropp. Höger arm är bruten och käkbenet knäckt. Khalil, i samma ålder, har ett fult jack i skallen och blöder ymnigt. Imran och Rabiha har klarat sig undan bättre men fick båda ta emot slag mot huvud och rygg.

Jag önskar jag kunde skriva att det var en engångsföreteelse. Något unikt. Det är det inte.

Så sent som i april blev Imran attackerad av bosättare. Av naturliga skäl är familjen rädda för nya attacker och tillsammans med internationella och israeliska organisationer kommer vi öka vår närvaro i området. Jag och två kollegor sov över hos familjen natten till idag, faktum är att natten mot fredag är den enda som familjen tillbringar utan internationell närvaro denna vecka. På förmiddagen idag kom tre medlemmar av den israeliska människorättsorganisationen Yesh Din förbi. Yesh Din arbetar sedan 2005 bland annat med att kartlägga hur lagen appliceras på israeliska civila när de begår brott på ockuperat område. De samlar vittnesmål, fotograferar brottsplatser, dokumenterar händelser och hjälper palestinier i deras kontakt med myndigheter. De följer även upp polisutredningar och bidrar med rättshjälp till drabbade.

Vi fick möjlighet att på nära håll följa Yesh Dins viktiga arbete när den palestinske fältarbetaren Mohannad intervjuade vittnen och de två israeliska volontärarbetarna Eli och Nadaf fotograferade av polisanmälan, födelsedokument och dylikt.
Imran, med keps, visar sin polisanmälan för Mohannad från Yesh Din i tältet där jag tillbringade natten till torsdag. Eli och Nadaf antecknar.

I Yesh Dins rapport "A Semblence of Law - Law Enforcement upon Israeli Civilians in the West Bank" som presenterades i juni 2006 kom organisationen bland annat fram till följande:

  • alla statliga rapporter, liksom de som utförts av människorättsorganisationer, om våld från israeliska civila på ockuperat område har kommit fram till att den israeliska staten underlåter att ta sitt ansvar att skydda den palestinska civilbefolkningen på ockuperat område mot kriminalitet utförd av israeliska civila
  • sådana attacker har blivit allt vanligare och sker numera på daglig basis
  • av de 299 polisutredningar som slutfördes angående denna brottstyp under 2005, lades 90% ner utan att åtal väckts
  • 5% av anmälningarna tappades bort och blev därmed aldrig utredda
  • 100% av alla utredningar som handlade om angrepp på privat egendom lades ner utan att åtal väckts
  • polisanmälningarna skrevs oftast på hebreiska trots att vittnesmålet gavs på arabiska
  • i många fall togs inga vittnesmål från nyckelpersoner
  • det existerade knappt någon form av vittneskonfrontation med misstänkta
  • inte i någon polisutredning som Yesh Din undersökte kontrollerades uppgivet alibi för den misstänkte innan utredningen lades ner
Under 2005 tog olika människorättsorganisationer emot minst 522 rapporter om brott utförda av israeliska civila mot palestinsk civilbefolkning. I två fall dödades fem palestinier och i 89 fall om minst en palestinier till skada. Av egen erfarenhet kan jag tillägga att många brott som begås av israeliska civila på ockuperat område aldrig anmäls. Så gott som dagligen hör jag om nya och gamla attacker utförda av bosättare i Hebron, varav ytterst få rapporterats till den israeliska polisen eller någon människorättsorganisation.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Judarna visar sitt rätta ansikte! Vi måste våga tala öppet om att det faktiskt är judar som står för övergreppen.

Johannes Mosskin sa...

Två saker.

För det första: de som utförde attacken var sannolikt judiska israeler. Det var en enskild attack av några individer som med allra största sannolikhet kan klassificeras som ett hatbrott. Men att tala om "judarna" som ett kollektiv utifrån ett överfall på en äng på Västbanken är pinsamt, okunnigt och obehagligt.

För det andra: Du blandar ihop begreppen jude och israel och förenklar en av de mest komplicerade konflikterna på ett återigen pinsamt, okunnigt och obehagligt sätt. Jag vågar påstå att det inte går en dag utan att palestinier begår övergrepp mot israeler.

"Antisemit" tävlar med begreppen "terrorism" och "demokrati" om att vara det mest missbrukade och förvrängda. De används ofta i politiska syften för att svart- eller skönmåla olika aktörer. Många anklagas exempelvis felaktigt för antisemitism när de i själva verket kritiserar Israels politik. Ditt inlägg är dock av sådant slag att det absolut kan klassificeras som antisemitism. Det stinker.

Anonym sa...

Jag är glad att du så nyanserat skildrar förhållandena i Hebron, att det varken finns vitt eller svart.
Jag är storligen imponerad av "shooting back" initiativet. Finns det ngn. insamling till detta ändamål?
Berit

Johannes Mosskin sa...

Så här skriver B'Tselem på sin hemsida:

Send a contribution to B'Tselem

B'Tselem depends on the financial support of individuals and institutions around the world. Please join us and ensure that the crucial work of defending human rights in the Occupied Territories continues.

Checks in any currency may be mailed to B'Tselem (P.O. Box 53132, Jerusalem 91531). Bank transfers in any currency can be made directly to B'Tselem's bank account:

Bank Discount
21 Emek Refaim st. (branch 062)
Jerusalem
Acc: 475009
IBAN n.: IL 011062 980 013 475009
Swift Code: IDBLILIT062

Please inform us directly of any bank transfers.


Se även deras hemsida: http://www.btselem.org och klicka på Make a Difference