Markligt. En journalist med daligt omdome och markligt resonemang fran ett litet kallt land langt uppe i norr bestaller nagra teckningar pa en man som levde for 1400 ar sedan. En tecknare med formodat tveksamma varderingar associerar mannen som levde for 1400 ar sedan med krutlukt, blod och fortvivlan. Nagra manniskor med langa skagg blir arga nar de ser bilden pa mannen som levde for 1400 ar sedan och som det tycker sa mycket om. En politiker i samma lilla land langt uppe i norr vars existens mer an 99% av jordens befolkning inte ar medveten om bestammer sig for att han inte har tid att traffa langskaggen. Langskaggen bestammer sig for att aka till nagra kompisar som bor hundratals mil ifran journalisten med daligt omdome, den tvivelaktige tecknaren och den upptagne politikern for att visa dem bilden pa mannen som levde for 1400 ar sedan och som de tycker sa mycket om. Tiden gar. Nagra fullmanar senare blir plotligt nagra manniskor, som bor hundratals mil fran det lilla kalla landet i norr som ingen visste fanns, jattearga och sarade av att mannen som levde for 1400 ar sedan hamnat pa en pappersbit som den omdomeslosa journalisten salt pa gator och torg till manniskorna i det lilla kalla landet i norr. Sedan kom syndafloden. Manniskor fran alla lander, fran alla kulturer och religioner hade en asikt om vad som var fel, om det fanns nagot fel och om vems felet var att det eventuellt uppkommit ett fel ur nagot som kanske inte var fel. Alla pratade i munnen pa varandra och det gallde att skrika hogt och knuffas hart for att bli hord.

Laget var aldrig sarskilt allvarligt i Syrien. Det som har framstallts som civilisationernas krig ar inget annat an ett luftslott. Alla syrier kanner till karikatyrerna och manga manniskor blev arga och sarade men inte valdsamma.
I Damaskus har dock regimen satt upp stora affischer pa offentliga platser som uppmanar manniskor att bojkotta danska varor. Jag kan forsta att manniskor blev upprorda nar de sag karikatyrerna av Muhammed eller de valdsamma protesterna mot karikatyrerna pa TV. Men vad som overgar mitt forstand ar att de senaste bilderna fran Irak dar brittiska soldater brutalt misshandlar irakiska ungdomar passerar obemarkt forbi. Liksom de vedervardiga bilderna fran tortyren som de amerikanska och brittiska trupperna i Irak statt for. Samt blotta existensen av guantanamofangelset dar en del fangar levt under vidriga forhallanden i over fyra ar utan att stallas infor ratta eller tillatas kontakt med omvarlden.

Syrierna verkar inte bry sig. Svenskarna verkar inte bry sig. Knappt nagon verkar bry sig. Och egentligen ar det val inte sa konstigt, vi vet ju redan om vad som pagar, det ar inga nyheter. De ar inte bara de standigt rokande muslimska mannen som jag tycker ar en skock dumma idisslande far som silar mygg och svaljer smasten -det galler tyvarr de flesta manniskorna pa den har planeten. Reaktionen pa karikatyrerna och icke-reaktionen pa de senaste bilderna fran Irak ar marklig. Minst sagt.

Inga kommentarer: