Mehlisrapporten. När jag gick till bageriet imorse för att köpa mig lite vita skumgummibröd stod det en pansarbil och fem soldater i en av korsningarna. Militären är en del av vardagen i Beirut, det står några militärpoliser här och några militärpoliser där. Men de senaste dagarna har det skett en upptrappning av antalet soldater och militärfordon, detta på grund av att Detlev Mehlis I natt lämnar over den FN-utredning han lett angående mordet på Libanons förre premiärminister Rafik Hariri i februari. Alla talar om Mehlisrapporten och vad som kommer hända när den blir officiell den 25:e oktober. Igår lämnades den över till Kofi Annan och FN: s säkerhetsråd och inatt lämnas den alltså över till Libanons politiska toppskikt.

Man hoppas att rapporten visar vem eller vilka som låg bakom mordet och anledningen till att läget i Libanon är så spänt är att mycket talar för att Syrien är inblandat. Man är rädd för vad som händer om det visar sig att Syriens diktator Bashir Assad eller några av hans närmaste man är inblandade, relationen till Syrien är redan dalig. USA här de senaste månaderna skärpt tonen mot Damaskus och som ni kanske känner till sa står ju Syrien inte med på den lista som inte existerar over länder som USA är beredda att invadera...

Det här florerat rykten om utegångsförbud imorgon kväll och att skolorna ska stängas men det här dementerats av regeringen. Tydligen här FN gett en stor del av sin personal en veckas semester och många är osäkra på vad som kommer att handa den närmaste tiden. Men jag ska inte göra en hona av en fjäder, människors liv flyter på som vanligt och man märker ingen skillnad på stan mot hur det var tidigare. Det är lite fler militärer runt FN-byggnaden och parlamentet men annars är det ganska lugnt. Det är svårt att spekulera i vad som kommer att handa men jag känner mig inte det minsta orolig. Det ska bli spännande att följa utvecklingen och det är väldigt intressant att vara på plats nu när Libanon enligt många genomgår en stor förändring.

1 kommentar:

Jonas Mosskin sa...

jag ska ta en pizza med Vilgot på Ciao Ciao på hjärtat av Östermalm. Har haft en hektisk dag och träffat många människor både planerade och icke planerade. Tiden är den bästa faktorn för att normalisera relationer som legat på sparlåga.
Lunchade med kusin Alfred som verkade må bra och som exjobbar på ett företag på Hötorget.
Min tand är utbytt efter att en flisa gick av för tre veckor sedan. Som tur vad gällde garantin.
Kram Jonas