Mera Mehlis. I fredags blev Mehlisrapporten officiell och som väntat anklagas syriska och libanesiska toppolitiker och militärer för inblandning i mordet. Till och med Libanons sittande president Emile Lahoud nämns bland de misstänkta. Idag läste jag klart rapporten och trots att den inte innehåller några direkta bevis på vilka som planerade eller utförde attentatet så verkar det ytterst troligt att Syrien ligger bakom. Ett möjligt scenario är att Syrien förde bort en viss Ahmad Abu Adass och tvingade denne att under vapenhot på video ta på sig attentatet. Under tiden lurade de en irakisk man att utföra mordet på Hariri och 22 andra. Irakiern ska enligt ett vittnesmål ha trott att mannen han offrade sitt liv för att döda var den irakiske premiarministern som vid tillfället för attentatet var på besök i Libanon. Man uppskattar att omkring 1000kg sprängmedel användes för att spränga irakiern, Hariri och de andra i luften.

Detta är som sagt en möjligt scenario, rapporten ger underlag för att attentatet gick till på detta sätt men man kan än så länge bara spekulera i vilka som ligger bakom och vem som utförde attentatet. Men blotta misstanken om att Libanons president och syriska toppolitiker är inblandade ar hårresande. Om det ovan nämnda scenariot med irakierna skulle stämma -kan man tänka sig något kallblodigare och sjukare?

I fredagskväll gick jag ner till Martyrernas torg där människor prisade Mehlis arbete och demonstrerade mot Syrien och Lahoud. Man viftade med flaggor och skandera slagord. Libanons premiarminister Foad Siniora dök upp två minuter omgiven av ett stort säkerhetspådrag och försvann i en svart BMW. Ett tag kändes det som om det var lika många journalister som demonstranter och om media i Sverige gett sken av att det var en stor demonstration kan jag meddela att högst 1000 personer närvarade.

Det ska bli intressant att följa utvecklingen i den här såpan. På tisdag sammanträder FN:s säkerhetsråd och kanske lyckas USA utnyttja situationen och tvinga på världen ännu mer krig och konflikter. Bashar Assad måste känna sig väldigt trängd och Syrien riskerar att bli helt isolerat då grannländerna inte tycks uppskatta landets eventuella inblandning i mordet. Personligen är jag mest orolig för att relationen mellan Libanon och Syrien försämras så mycket att det inte går att korsa gränsen om jag skulle vilja det.

Inga kommentarer: